Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε αργά σήμερα το βράδυ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.


ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Πολύ σοβαρές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ο -σε γενικές γραμμές σιωπηλός- Αρχιεπίσκοπος.
Ο Ιερώνυμος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το ΥΠΕΚΑ ότι πριμοδοτεί τις γερμανικές επενδύσεις και μπλοκάρει το επενδυτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας στον τομέα της ενέργειας και των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται ως «οργανισμός βήτα κατηγορίας». Με αφορμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το πρόγραμμα “Ήλιος” ο Ιερώνυμος επισήμανε πως “δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους Γερμανούς επενδυτές. Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώρα μας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ως οργανισμός βήτα και γάμα κατηγορίας”.
Ο εξάψαλμος του Ιερώνυμου πήρε μπάλα τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Οι εταίροι μας επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».
Έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία, αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές. Όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνει το κοινωνικό και το προνοιακό της έργο, πάντα ξαφνικά παρουσιάζονται προσκόμματα πάσης φύσεως. Δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια σε μία μάλιστα περίοδο που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας. Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού εξερράγη μέχρι και ο Ιερώνυμος, φανταστείτε σε τι κατάσταση είναι η χώρα.

antinews.gr

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 αποχαιρέτησε τα εγκόσμια για τη γειτονιά των Αθανάτων ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ένας φλογερός πατριώτης του κόσμου των γραμμάτων που πίστευε και διακήρυττε ότι ο εθνικισμός στην προσωπικότητα του Έλληνα είναι έμφυτος.
Έφυγε μεσούσης στην αγαπημένη πατρίδα της γερμανικής κατοχής και η κηδεία του σπουδαίου ανδρός μετατράπηκε σε μεγαλειώδη διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας των δυστυχούντων μα και ανυπότακτων Ελλήνων. Ένα ολόκληρο έθνος έγινε μια μεγάλη αγκαλιά που στήριξε επάνω στο φέρετρο του Μεγάλου Νεκρού Κωστή Παλαμά τις προσδοκίες του να σπάσει τα δεσμά και να αποκτήσει και πάλι το αλλοτινό μεγαλείο.
Είναι τα υψηλά συναισθήματα και η πίστη στο Ελληνικό Έθνος που ο Κωστής Παλαμάς εμφύσησε με την πένα του, τη ρητορεία του, την γεμάτη καθάριο ελληνισμό ψυχή του, την έκκληση στο πανελλήνιο για εγρήγορση και πάλη, για πάλη και λύτρωση. Δεν δέχτηκε ο Κωστής Παλαμάς βαρβάρου πόδι ούτε με τη λόγχη ούτε φυσικά με τη λάμψη του χρυσού. Υπέφερε μαζί με τον λαό και βαστούσε με την εμψυχωτική φωνή και την επιβλητική θωριά το χέρι του βασανισμένου αδελφού θυμίζοντας την τρανή γενιά της προέλευσής του και την ιερή υποχρέωση να μην δεχθεί το σβήσιμο της Ελληνικής Φυλής.
Και εκεί στην έσχατη στιγμή του Κωστή Παλαμά είπε μεταξύ άλλων στην ποιητική απόδοση Τιμών προς τον Μεγάλο Νεκρό ο Άγγελος Σικελιανός: «βογκήστε τύμπανα πολέμου. Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα».


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.....

Ένα απο τα μεγαλύτερα Γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια μετάδωσε την εξής είδηση: η αεροπορική εταιρεία air méditeranee ανακοίνωσε την μεταφορά της στην Ελλάδα (!) και οποίοι εκ των υπαλλήλων της δεν επιθυμούν να μεταφερθούν εκει με τους εκεί μισθούς απολύονται! Βλέπετε, αμέσως μετα την ψήφιση του “νομοσχεδίου” για τους μισθούς.

Εδώ και το σχετικό άρθρο http://www.lefigaro.fr/societes/2012/02/22/20005-20120222ARTFIG00602-air-mediterranee-reclasse-ses-salaries-en-grece.php

Αν είναι έτσι , τότε το σχέδιο είναι απλό. Οι ξένες εταιρείες κάνουν θυγατρικές με έδρα την Ελλάδα και χρησιμοποιούν Έλληνες εργαζόμενους (ή και αλλοδαπούς ανάλογα τις θέσεις εργασίας) με ημερομίσθια μνημονίου !

Κάτι ξέρουν και δεν το λένε… .