Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ

«Ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα… green statistics και το ρόλο της Eurostat στην αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας μας. Η καθηγήτρια και μέλος του συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά προχώρησε σε νέα καταγγελία-βόμβα αναφορικά με τον συνυπολογισμό του ΟΣΕ στο έλλειμμα, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο 9» έφερε χθες στη δημοσιότητα έγγραφα της Eurostat που δείχνουν πόσο στενή ήταν η καθοδήγηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου για την αναθεώρηση του ελλείμματος.
Επιπλέον, επιβεβαιώνουν πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενήμερο για όλη αυτή τη διαδικασία -σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γεωργίου την περασμένη Τρίτη στη Βουλή- και ότι η Στατιστική Αρχή επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία και σπουδή να εντάξει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.
















Καταγγελία – βόμβα
Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε χθες ότι «ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ στα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του επίμαχου έτους 2009 ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»! Όπως είπε στον «Ε.Τ.», «ο ΟΣΕ προστέθηκε χωρίς να εξεταστούν οι δαπάνες, το παθητικό του, με τις επιστημονικές διαδικασίες που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα. Σαν να μην έφθανε αυτό όμως, στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ενημέρωσαν ότι το ενεργητικό του Οργανισμού, που συμπεριελήφθη στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν σε τιμές του 1970, ενώ οι δαπάνες του σε τρέχουσες τιμές. Αν το ενεργητικό του ΟΣΕ είχε υπολογιστεί βάσει των τιμών του 2009, τότε θα αυξανόταν το ΑΕΠ και θα περιοριζόταν το έλλειμμα».
Το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2001-2009 οφειλόταν στα «αμαρτωλά» swaps της Goldman Sachs επί κυβερνήσεως Σημίτη και ότι η αναθεώρηση αυτή έγινε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακολουθώντας πλήρως τις υποδείξεις της Eurostat, εν πλήρει γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύουν τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε χθες το «Ράδιο 9».

Το περιεχόμενο των εγγράφων
Το πρώτο είναι μια δισέλιδη επιστολή του Γερμανού γενικού διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ προς τον κ. Γεωργίου, με ημερομηνία 25/8/2010, ενώ το δεύτερο έχει ημερομηνία 28/9/2010 και αποτελεί έκθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τηλεφωνική επικοινωνία Ραντερμάχερ-Γεωργίου οκτώ ημέρες νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από αυτά:
1. Οι κυριότερες οδηγίες της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος, συνεπεία των swaps του 2001, όχι απλώς ήταν γνωστές, αλλά και είχαν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών: «Η Eurostat έστειλε την τελική ανάλυσή της για την επίπτωση του swap της Goldman Sachs στα στατιστικά για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP), τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Γεωργίου ήταν σε επικοινωνία με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να της μεταφέρει τις αντιλήψεις του κ. Ραντερμάχερ για τα ζητήματα των swaps», αναφέρει η έκθεση, ενώ στην επιστολή σημειώνεται: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ανάλυση της Eurostat σχετικά με το swap του 2001 με την Goldman Sachs». Επιπλέον, η Eurostat είχε συμφωνηθεί να παρέχει στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. τεχνική βοήθεια και για το σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή υπηρεσία είχε στείλει προτάσεις στον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC), Γιώργο Ζανιά.
2. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προσπάθησε καν να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας διαφορετικής μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, αφού στην κατακλείδα της επιστολής επισημαίνεται: «Συμπερασματικά, η Eurostat δεν βρήκε στην επιστολή των ελληνικών αρχών ουσιαστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε αναθεώρηση της άποψής της ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να διορθωθεί για το 2001, το 2005 και το 2008, συνεπεία του swap που υπεγράφη με την Goldman Sachs το 2001».
3. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμφώνησε πλήρως με την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών (που περιλαμβάνουν το ΑΕΠ, τις δαπάνες κ.λπ.): «Ηταν κοινή η αντίληψη ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται δουλειά με κατάλληλο συντονισμό, προετοιμασία και επικοινωνιακή διαχείριση… Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ίσως θα ήταν σωστό να μην υπάρξει βιασύνη για αναθεώρηση, εξαιτίας των προσδοκιών εντός της χώρας, αλλά ούτε και εκ προοιμίου υπαναχώρηση».
4. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βιάστηκε να εντάξει τις ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος της χώρας περισσότερο κι απ’ ό,τι ήθελε η Eurostat! «Στόχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι να καταλήξει σύντομα σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την ταξινόμηση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμεί η επίλυση ορισμένων ζητημάτων (ιδιαίτερα για τον ΟΑΣΑ και την ΕΡΤ)», επισημαίνεται στην έκθεση.
5. Ο κ. Ραντερμάχερ χρησιμοποιούσε ύφος προϊσταμένου προς υφιστάμενο στην επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά. «Παρατήρησα τη σημαντική καθυστέρηση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές προτού απαντήσουν στην επιστολή της Eurostat με ημερομηνία 11/6/2010 και περιμένω να μη σημειωθούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον», διαβάζουμε στην επιστολή του.
6. Η Eurostat ενημερωνόταν αναλυτικά για ό,τι συνέβαινε στο Συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – ακόμα και για τις διαφωνίες μελών της με τον πρόεδρο.



Ελεύθερος Τύπος

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ


Το Μάτι δάκρυσε από συγκίνηση διαβάζοντας την σπαρακτική έκκληση που απευθύνει ο Θέμος Αναστασιάδης προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να συνεργαστούν για τη ¨σωτηρία της Ελλάδας".
Πράγματι, είναι πολύ συγκινητικές οι σπαραξικάρδιες οιμωγές του Θέμου. Η σημερινή Ελλάδα πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε!
Διότι σε ποιά άλλη χώρα μπορεί κάποιος να συλλαμβάνεται περιφερόμενος με 5 εκατομμύρια ευρώ μαύρα και, όχι μόνο να μην "ενοχλείται" από καμμια Αρχή επί 3 χρόνια, αλλά να συνεχίζει απτόητος να το παίζει εκδότης, δημοσιογράφος και τηλεαστέρας;
Μόνο σε αυτή την Ελλάδα που προσπαθεί εναγωνίως να "σώσει" ο Θέμος…

πηγή: dexiextrem.blogspot.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ........

Αν μας πουν οι ικανοί πολιτικοί μας…। εδυστυχώς επτωχεύσαμεν τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα μισθούς, συντάξεις.....

Στις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης δήλωσε στο κοινοβούλιο της σχετικά νεοσύστατης Ελλάδος…εδυστυχώς επτωχεύσαμεν…κοινώς η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει υποχρεώσεις και δάνεια που είχε συνάψει και τότε εμφανίστηκε το ΔΝΤ της εποχής εκείνης…।Σεπτέμβριος του 2011 η Ελλάδα παραπαίει।


Η κατάσταση παρουσιάζεται τραγική, η Τρόικα απειλεί την Ελλάδα ότι δεν θα καταβάλλει την 6η δόση, η εσπευσμένη ακύρωση του ταξιδιού του Γ Παπανδρέου πρωθυπουργού της Ελλάδος στις ΗΠΑ και η έκτακτη υπουργική επιτροπή δίνουν άλλη χροιά στην δραματική κατάσταση। Δεχόμαστε εκ προοιμίου ότι αυτό δεν είναι στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι… όσο πιο τραγικά τα πράγματα τόσο μεγαλύτερος φόβος κυριεύει την κοινωνία, άρα περνάνε τα μέτρα με μικρότερες αντιδράσεις। Αν συμβαίνει αυτό οι πολιτικοί αυτοί θα χαρακτηριστούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως μιαροί ως επονείδιστοι। Ωστόσο δεχόμαστε ότι όντως η κατάσταση είναι οριακή και η κυβέρνηση όντως δίνει αγώνα σωτηρίας। Αν υποθέσουμε ότι επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι από λόγια είμαστε πρώτοι και από έργα πουλάμε παραμύθια και δεν μας δίνουν όχι την 6η αλλά την έβδομη δόση τι θα συμβεί; Βέβαια σκεφθείτε κάτι απλό μας έχουν δώσει έως τώρα 5 δόσεις άρα γιατί να μην μας δώσουν και την 6η δόση γιατί αν δεν το κάνουν θα χάσουν τις 5 πρώτες δόσεις…। Αλλά αν πάμε σε στάση πληρωμών τι θα σημάνει αυτό για την καθημερινότητα και τις επενδύσεις;

Στάση πληρωμών σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει της ληξιπρόθεσμες οφειλές της, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν ή μισθούς ή συντάξεις। Σε στάση πληρωμών το κράτος δεν θα καταβάλει το 50% ή 70% των μισθών και συντάξεων ενώ η αποπληρωμή των ομολόγων θα είναι ή μικρή ή μηδενική। Με ταμειακά διαθέσιμα 7-8 δις ευρώ τι να πρωτοπληρωθεί σε στάση πληρωμών।

Για το ΧΑ
Το ΧΑ ξεχάστε το ούτως ή άλλως। Οι 770 και μετά 500 μονάδες θα είναι μονόδρομος। Αλλά θα έχει καμία σημασία αυτό; Οι τραπεζικές μετοχές θα υποστούν κραχ όπως και η αγορά, θα καταρρεύσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά। Μετά θα ανακάμψει αλλά στο μέλλον και αν…
Για τα ομόλογα
Τα ομόλογα ή δεν θα πληρωθούν ούτε σε θεσμικούς ούτε σε φυσικά πρόσωπα ή αν πληρωθεί μόνο ένα μέρος τους... Αν υπάρξει στάση πληρωμών οι επενδυτές θα ζητήσουν άμεσα πληρωμή των CDS και θα πρέπει να πληρωθούν για λόγους ηθικής τάξης καθώς οι κατέχοντες ομόλογα θα ζητήσουν να πάρουν τα χρήματα τους από την προστασία των CDS। Μιλάμε πάντα για τους κερδοσκόπους αλλά ξεχνάμε επενδυτές που κατέχουν και ομόλογα και CDS। Με βάση το καλό σενάριο της στάσης πληρωμών το κράτος θα μπορούσε να πει στους κατόχους ομολόγων πάρε το 50% τώρα της αξίας του ομολόγου και το άλλο εν καιρώ. Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης θα βαθμολογήσουν σε C την Ελλάδα σε χρεοκοπία και όχι περιορισμένη ή επιλεκτική αλλά σκέτο χρεοκοπία. Το credit event θα είναι γεγονός. Δυστυχώς σε αυτό το event θα είναι προσκεκλημένοι λίγοι οι έχοντες και κατέχοντες και όχι ή μη έχοντες… και CDS.
Οπότε αν φορέσετε το σμοκιν σας για να πάτε στο event και δεν έχετε CDS δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι τρώνε πόρτα τι κάνουν...πάνε σε άλλο πάρτι το πάρτι των short.....

Για τις καταθέσεις
Η στάση πληρωμών επηρεάζει έμμεσα τις τράπεζες.
Π.χ. αν λήξει ομόλογο και δεν αποπληρωθεί η τράπεζα θα έχει πρόβλημα. Ωστόσο στάση πληρωμών δεν συνεπάγεται και χρεοκοπία τράπεζας.
Ωστόσο για να αποφευχθεί πανικός είναι πιθανό να υπάρξει περιορισμός στα όρια αναλήψεων μετρητών.
Επιμένουμε ότι οι καταθέσεις δεν χάνονται και το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Θα υπάρξει ταλαιπωρία αλλά οι καταθέσεις δεν χάνονται.

Για συντάξεις και μισθούς
Αν το κράτος έχει διαθέσιμα θα πληρώσει έναντι μισθού ή σύνταξης π.χ. 30% ή 40% και τα υπόλοιπα ή θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ή θα ζητηθεί περίοδος χάριτος.
Σε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει ταλαιπωρία αυτό είναι σίγουρο.

Το συμπέρασμα
Να ελπίσουμε εν έτη 2011 να μην μας πουν οι ικανοί πολιτικοί μας εδυστυχώς επτωχεύσαμεν

http://www.bankingnews.gr/







॥και CDS. Οπότε αν φορέσετε το σμοκιν σας για να πάτε στο event και δεν έχετε CDS δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι τρώνε πόρτα τι κάνουν...πάνε σε άλλο πάρτι το πάρτι των short.....Για τις καταθέσεις Η στάση πληρωμών επηρεάζει έμμεσα τις τράπεζες. Π.χ. αν λήξει ομόλογο και δεν αποπληρωθεί η τράπεζα θα έχει πρόβλημα. Ωστόσο στάση πληρωμών δεν συνεπάγεται και χρεοκοπία τράπεζας. Ωστόσο για να αποφευχθεί πανικός είναι πιθανό να υπάρξει περιορισμός στα όρια αναλήψεων μετρητών. Επιμένουμε ότι οι καταθέσεις δεν χάνονται και το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Θα υπάρξει ταλαιπωρία αλλά οι καταθέσεις δεν χάνονται. Για συντάξεις και μισθούς Αν το κράτος έχει διαθέσιμα θα πληρώσει έναντι μισθού ή σύνταξης π.χ. 30% ή 40% και τα υπόλοιπα ή θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ή θα ζητηθεί περίοδος χάριτος. Σε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει ταλαιπωρία αυτό είναι σίγουρο. Το συμπέρασμα Να ελπίσουμε εν έτη 2011 να μην μας πουν οι ικανοί πολιτικοί μας εδυστυχώς επτωχεύσαμεν


www।bankingnews।gr