Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 118 χρόνια- εν έτει- 1893, η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως πτώχευση, που επικυρώνεται με την περίφημη φράση του Χαριλάου Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»…

Τι οδήγησε όμως σε αυτό το αδιέξοδο και ποιες οι ομοιότητες με το σήμερα;
Όπως μας ενημερώνει το sansimera.gr η πρωτόγονη οικονομία της εποχής δεν αντέχει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Τρικούπη, στους τομείς της γεωργίας, της φορολογίας και της άμυνας, καθώς και ένα πολυδάπανο πρόγραμμα έργων υποδομής, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Στα σχέδιά του περιλαμβανόταν επίσης η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, ένα έργο που υλοποιήθηκε μόλις το 2004.

Ο ίδιος θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό, λόγω της φορολογικής του πολιτικής. «Φορομπήκτης» και «Πετρέλαιος» ήταν δύο από τα προσωνύμια που του «κόλλησε» ο Τύπος. Τελικά, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της.

Η Βουλή κηρύσσει χρεοστάσιο το 1893 και ο Τρικούπης, συνοψίζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφωνεί στις 10 Δεκεμβρίου: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!» Τα επόμενα χρόνια η χώρα θα τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα κ.λ.π, οι επιπτώσεις του οποίου θα φθάσουν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Οι παραπομπές στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς… Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ή όχι μένει να αποδειχθεί

epikaira.gr

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση κόλαφο για την γραφειοκρατεία στην Ελλάδα και την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έδωσε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης.
Με τον ήπιο τίτλο “Ελλάδα: Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης”, η έκθεση των 127 σελίδων μπορεί εύκολα να περιγραφεί με το εξής συμπέρασμα: Η κρατική μηχανή της Αθήνας δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
“Δεν είναι σαφές το πως θα μπορέσουν τα παλιά και νέα μέλη της κυβέρνησης θα συνεργαστούν με σκοπό να διασφαλίσουν την απαραίτητη ηγεσία για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως το απαραίτητο στρατηγικό όραμα, η υπευθυνότητα, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η συνοχή της πολιτικής και η συλλογική δέσμευση και η επικοινωνία”, αναφέρεται στην έκθεση.
Μία τέτοια μεταρρύθμιση, ωστόσο, είναι επειγόντως απαραίτητη. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τη βοήθεια των Βρυξελλών για να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό. Εάν επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της και την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές σε λογικές τιμές, οι προσαρμογές πρέπει να είναι τεράστιες επηρεάζοντας όλες της πτυχές της δημόσιας ζωής. Ωστόσο όσες μεταρρυθμίσεις και αν ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή ήταν αποσπασματική, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
«Για πρώτη φορά, θέλαμε να δείξουμε – συστημικά και με απόδειξη – τι δεν δουλεύει σε διοικητικό επίπεδο και τι εμποδίζει την Ελλάδα στη σημείωση προόδου στις δομικές μεταρρυθμίσεις,» δήλωσε μία εκ τους συγγραφείς της έκθεσης, Caroline Varley, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Έως τώρα ο μηχανισμός της κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με την έκθεση η επικοινωνία μεταξύ των 14 υπουργείων είναι σοκαριστικά ασήμαντη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων εντός των υπουργείων, εκ των οποίων πολλά αποτελούνται μόνο από τον επικεφαλής, έχει ως αποτέλεσμα μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη επόπτευσης.
«Η διοικητική εργασία είναι οριοθετημένη και τμηματοποιημένη στα υπουργεία,» σημειώνεται στην έκθεση. «Τα υπουργεία δεν μπορούν να ιεραρχήσουν και πλήττονται από προβλήματα συντονισμού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει συντονισμός, είναι ad hoc, και βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και γνώσεις και δεν στηρίζεται στις δομές.»
Όπου υπάρχει τέτοιος συντονισμός, επισημαίνεται στην έκθεση, οι διοικητές δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές απουσιάζουν εντελώς.
«Η διοίκηση δεν έχει τη συνήθεια διατήρησης αρχείων ή την ικανότητα εξαγωγής δεδομένων από δεδομένα,» τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες και του μεγάλου όγκου νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τις λειτουργίες των υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 17.000 τέτοιοι νόμοι και διατάγματα.
Ο ΟΟΣΑ τέλος προτείνει μία μαζική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να συμβεί γρήγορα. «Η Ελλάδα έχει μόνο έναν μικρό παράθυρο για να αλλάξει και να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της,» δήλωσε η Varley στην Die Welt. «Και αυτό μικραίνει

capital.gr

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Wikileaks : Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΙΕΖΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να πείσει τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, να δείξει μεγαλύτερη 'ευελιξία' στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο με ημερομηνία 23 Απριλίου 2008 το οποίο αποκαλύπτει το XrimaNews.gr.

Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα πως μόνο η Γερμανία απ' όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ. Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως η Γερμανία συμμερίζεται την απογοήτευση των ΗΠΑ για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα τις ημέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ προκειμένου να πείσει τον Καραμανλή να βάλει νερό στο κρασί του.“Τουλάχιστον μία κυβέρνηση έχει καταρρεύσει εξαιτίας του ονόματος” αναφέρεται στο έγγραφο “και έτσι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι πολύ προσεκτική”.
Το έγγραφο είναι να αποχαρακτηριστεί το 2018 αλλά διέρρευσε στα Wikileaks και το XrimaNews.gr το παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα.
Το θέμα του είναι ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει μηδενική αίσθηση αλληλεγγύης απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί αντίθετα απ' ότι οι υπόλοιπες χώρες σε αυτό το θέμα. “Οι Έλληνες περιμένουν οι εταίροι τους στην ΕΕ να τους στηρίξουν στο θέμα” αναφέρει το έγγραφο αλλά είναι η Μέρκελ η μόνη που ασκεί μεγάλες πιέσεις και συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για την Ελλάδα. Είναι η ίδια Μέρκελ που μερικούς μήνες αργότερα αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την έσπρωξε με την πολιτική της σε ένα καταστροφικό Μνημόνιο με τα σκληρότερα δυνατά μέτρα, για τα οποία πανηγύρισε και περηφανεύτηκε δημοσίως σε ομιλία της.
Το έγγραφο κανονικά θα αποχαρακτηριζόταν από εμπιστευτικό στις 22 Απριλίου του 2018.

XrimaNews.gr

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝΕΙ Η ΟΝΝΕΔ

Σε μία κίνηση ουσίας, πέρα από τις εκδηλώσεις εποχιακού χαρακτήρα, προχωρά η γαλάζια νεολαία, συνεχίζοντας την δράση "Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα" που ξεκίνησε πέρυσι. Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, τους Γιατρούς του Κόσμου, την Praksis αλλά και τοπικούς φορείς σε 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε τη συλλογή τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα στηθούν κοινωνικά παντοπωλεία σε κεντρικά σημεία των πόλεων αυτών ώστε να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα αγαθά που θα δοθούν σε παιδιά καιοικογένειες με ανάγκες. Στο www.xmassmiles.gr μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για την πορεία της δράσης αυτής, καθώς και για τα αγαθά τα οποία μπορεί να προσφέρει, ώστε και φέτος να χαμογελούν στις γιορτές αυτοί που έχουν ανάγκη το χαμόγελο ίσως περισσότερο από ποτέ.