Έκθεση κόλαφο για την γραφειοκρατεία στην Ελλάδα και την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έδωσε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης.
Με τον ήπιο τίτλο “
Ελλάδα: Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης”, η έκθεση των 127 σελίδων μπορεί εύκολα να περιγραφεί με το εξής συμπέρασμα: Η κρατική μηχανή της Αθήνας δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
“Δεν είναι σαφές το πως θα μπορέσουν τα παλιά και νέα μέλη της κυβέρνησης θα συνεργαστούν με σκοπό να διασφαλίσουν την απαραίτητη ηγεσία για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως το απαραίτητο στρατηγικό όραμα, η υπευθυνότητα, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η συνοχή της πολιτικής και η συλλογική δέσμευση και η επικοινωνία”, αναφέρεται στην έκθεση.
Μία τέτοια μεταρρύθμιση, ωστόσο, είναι επειγόντως απαραίτητη. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τη βοήθεια των Βρυξελλών για να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό. Εάν επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της και την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές σε λογικές τιμές, οι προσαρμογές πρέπει να είναι τεράστιες επηρεάζοντας όλες της πτυχές της δημόσιας ζωής. Ωστόσο όσες μεταρρυθμίσεις και αν ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή ήταν αποσπασματική, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
«
Για πρώτη φορά, θέλαμε να δείξουμε – συστημικά και με απόδειξη – τι δεν δουλεύει σε διοικητικό επίπεδο και τι εμποδίζει την Ελλάδα στη σημείωση προόδου στις δομικές μεταρρυθμίσεις,» δήλωσε μία εκ τους συγγραφείς της έκθεσης, Caroline Varley, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «
Έως τώρα ο μηχανισμός της κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.»
Σύμφωνα με την έκθεση η επικοινωνία μεταξύ των 14 υπουργείων είναι σοκαριστικά ασήμαντη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων εντός των υπουργείων, εκ των οποίων πολλά αποτελούνται μόνο από τον επικεφαλής, έχει ως αποτέλεσμα μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη επόπτευσης.
«
Η διοικητική εργασία είναι οριοθετημένη και τμηματοποιημένη στα υπουργεία,» σημειώνεται στην έκθεση. «
Τα υπουργεία δεν μπορούν να ιεραρχήσουν και πλήττονται από προβλήματα συντονισμού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει συντονισμός, είναι ad hoc, και βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και γνώσεις και δεν στηρίζεται στις δομές.»
Όπου υπάρχει τέτοιος συντονισμός, επισημαίνεται στην έκθεση, οι διοικητές δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές απουσιάζουν εντελώς.
«
Η διοίκηση δεν έχει τη συνήθεια διατήρησης αρχείων ή την ικανότητα εξαγωγής δεδομένων από δεδομένα,» τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες και του μεγάλου όγκου νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τις λειτουργίες των υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 17.000 τέτοιοι νόμοι και διατάγματα.
Ο ΟΟΣΑ τέλος προτείνει μία μαζική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να συμβεί γρήγορα. «
Η Ελλάδα έχει μόνο έναν μικρό παράθυρο για να αλλάξει και να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της,» δήλωσε η Varley στην Die Welt. «
Και αυτό μικραίνει.»
capital.gr